Om oss
Flere spørsmål melder seg i det man leser «Elefantene sjakkakademi» høyt. Mange vil kanskje tenke at det er en språklig feil i sammensetningen «Elefantene sjakkakademi». En kan også lure på valget av elefanten i motsetningen til ‘hest’, ‘tiger’, ‘ørn’ eller andre dyr som til vanlig brukes i sjakksammenheng. En kan videre stusse over årsaken til flertallsformen for «elefantene». Så kan man kanskje også lure på hva som kan være sammenhengen med et akademi.
Ved å forklare noen av disse spørsmålene, røper vi samtidig litt om bakgrunnen for navnvalget:
- Siden Elefantene er et egennavn, er genetiv-s ikke påkrevd.
- Elefantene er ikke ment som en metafor om barna, men det er derimot en referanse til den historiske opprinnelsen av et av sjakkspillets brikker ‘fil’ (elefant) som er dagens ‘løper’. Dette kommer fra spillets opprinnelse i Iran og India og er fortsatt i bruk i begge land.
- Metaforen har også sammenheng med folkloren om den langvarige hukommelsen til elefanten.
- Antallet her er også viktig. Elefantene refererer til begge ‘løperne’/’elefantene’ på brettet.
- Bruken av ‘akademi’ fremmer noe av hensikten bak treningsopplegget: Målrettet jobbing og jobbing etter milepæler. Det er lagt opp til gradvis gjennomgang av spillets forskjellige stadier, hvor detaljenivå og dybde økes jo lenger man kommer i spillet.
For sikkerhets skyld, har vi spurt Språkrådet om hva de synes om dette. Responsen var at dette er en både treffende og innholdsrik betegnelse på en sjakklubb for barn og ungdom, men de var enige om at en forklaring på nettsidene ville kanskje berike kunnskapen om bakgrunnen for navnvalget.